Zaboravite lijevanje ili brizganje. 3D printeri za metale su stigli na tržište. Iako skupi, trenutno se koriste za izradu prototipova i nisu namjenjeni za serijsku proizvodnju zbog skupog materijala koji se koristi za printanje.

Ovi printeri koriste „direct metal laser sintering“ (DMLS) tehnologiju. DMLS tehnologija se zasniva na upotrebi laserske zrake da bi se istopili 20-40 mic. debeli slojevi metalnog praha (najčeće nehrđajućeg čelika, aluminija, bronce i titaniuma). Ovi slojevi se slažu jedan iznad drugoga da bi se dobio konačan proizvod. Ova tehnologija se najčešće koristi u zrakoplovnoj industriji kao i u medicinskoj industriji za kompleksne proizvode koji su rezultat razvojnih odjela kompanija.

Dobiveni proizvodi tehnologijom DMLS imaju izvanredna mehanička svojstva osnovnog materijala i za razliku od prijasnjih metoda imaju odlike punog materijala bez pukotina ili unutarnjih supljina. Na takav način prozvedeni prototipovi su potpuno funkcionalni i mogu se podvrgnuti različitim testiranjima prije serijske proizvodnje. Ovom tehnologijom postiže se izrada dijelova koje moderni CNC strojevi ne mogu proizvesti.

Neke od proizvoda koji se dobivaju na ovakav način mozete vidjeti na https://youtu.be/PHaXX2OoOs4